Olet täällä

Etusivu » Teollisuuspalvelut

Alumiiniteollisuuden ratkaisut

Kun 1990 luvun alussa Suomi kohtasi perätysten devalvaation ja markan kellutuksen johti se vientiyrityksille kilpailukyvyn nopeaa parantumista. Osittain tästä syystä vientiteollisuus kuten laivatelakat saivat kotiin huomattavia tilauksia. Kvaerner Masa Yards sai tilauksen kaasutankkereista ja Finnyards taas tuli valmistaa huikean kokoiset katamaraani alukset. Nämä projektit käynnisti yhdessä useiden alihankkijoiden kanssa sekä työtä että tarvetta kehittää menetelmiä tuotteiden valmistukseen. Tämän päivän yritykset jotka työskentelevät alumiinin kanssa hyödyntää edelleen tuotteita ja menetelmiä jotka polkaistiin käyntiin pian 25 vuotta sitten juuri näistä laivatilauksista. Tendek valmisti em. viistekoneita levyjen viistämiseen mutta myös muita jyrsinkoneita.

Koneita valmistettiin sekä levyn ylä ja alapuoliseen käyttöön myös J railon viistämiseksi. Valmiit saumat tuli kaasutankkereihin tasoittaa levyn pinnan tasolle. Tähän tarkoitukseen Tendek valmisti 4 kW kiinteän jyrsinkoneen joka jyrsi hitsauskuvun mitoiltaan noin 55 mm leveän ja 6-7 mm keskeltä korkean. Säädöillä päästiin jyrsimään  halkaisijaltaan 40 m olevan alumiini säiliön suuria osia niin sisä kuin ulkopuolelta.

 

Viistämisen ohella saumojen käsittely ja juuriaukaisu oli merkittävä työvaihe. Alumiinin puhtaus on ensisijainen jos hitsauksesta haetaan täydellisiä saumoja.   

Kehitettiin eri kokoisia jyrsinteriä joka kiinnitettiin kulmahiomakoneisiin. Nämä työsuojeluvaltuutettujen painajaistuotteet otettiin lähes väkisin käyttöön koska olivat sekä nopeudeltaan täysin ylivoimaisia hiomiseen nähden. Valitettavasti vuosien varrella ei myöskään onnettomuuksilta ole vältetty. Tässä kohtaa tulee huomioida että yksikään konevalmistaja ei rakenna  kulmahiomakoneitaan tähän tarkoitukseen. Näin ollen takuut koneissa ovat harvemmin voimassa. Vastuu loukkaantumisen sattuessa ovat yrityksen ja työntekijän.

Meidän suositukset ovat seuraavat:

  • Koneita ei tule ottaa käyttöön ennen kuin koulutus niin teoria kuin käyttöön liittyvä on käyty ja pöytäkirja edellä mainitusta on tehty.
  • Kulmurit tulisi olla paineilma laatukoneita. Mutta myös näiden joukossa on koneita jotka eivät sovi koska painavat laikat tuovat ongelmia niin kiinnityksen, kehänopeuden ym suhteen. Kysy myyjältäsi onko heillä kokemuksia koneista tähän käyttötarkoitukseen, kenties jopa käyttökieltoja.
  • Koneet tulee olla varustettu ehdottomasti tuplalukituksella, erityisesti yli 80 mm laikat.
  • Laikkasuojat käytetään usein tukena, näin ollen tulee huolehtia että suoja ei pääse liukumaan jyrsinterän päälle vaan kiinnitys tupla lukitus esim. pykälän takana.
  • Käytä yksinomaan ammattilaisten tekemiä teriä ja parhaat mahdolliset teroittajat.
  • Käytä aina koulutuksen yhteydessä sovittua suojavarusteita.
  • Koneita tulisi olla niin että kahden käden koneet ovat käytettävissä kuin työskennellään napakorkeudesta alaspäin ja yhdenkäden koneet jos joudutaan työskentelemään esim. rinta tai pään korkeudella.
  • Suositus on myös että käyttäjillä on henkilökohtaiset koneet ja siten että jos käytössä on useampi teräleveys tai muoto niin kullekin terälle on oma kone. Näin vältetään riskit jatkuvista työkalu vaihdoista ja käyttäjä saa parhaimman luottamuksen koneeseen.     
  • Koneet ja terät tulee ehdottomasti pitää kunnossa ja huoltaa ajoissa. Jyrsinterät aiheuttavat erityisesti kulmavaihteessa poikkeuksellista rasitusta. Tarkista huollon toimivuutta ja kiinnitä myös huomiota varaosien hintaan.

 

Kokkola 25-08-2014