Du är här

Hem

Vibrationsmätning och utbildning

 

Vår vision: Minska onödig vibration i proffsindustrin!

Med den nyligen höjda pensionsåldern i Finland tillkommer ett samhälls-ansvar gällande arbetarnas välmående. Tendek vill bidra till detta genom att bekämpa ”onödig” vibration. En enkel och snabb metod där vi använder specialhandskar som mäter vibration i arm och hand,enligt ISO-5349 och EU-direktiv 2002/44/EG (AFS 2005:15). Inga kablar eller krångliga anslutningar behövs. Metoden blev vald till "Bäst i test" i USA och används av det finska Arbetshälsoinstitutet och den svenska myndigheten Arbetsmiljöverket.

 

Att utföra en vibrationsmätning är ett konkret steg till att kartlägga hur stor risk arbetaren utsätts för i dagsläget. Utifrån dessa fakta görs en dokumentation innehållandes tips och vägledning hur företaget kan undvika framtida vibrationsskador.

OBS! För att förbättra servicen ytterligare har vi numera lagt in ett TEMA-värde på de maskinerna som vi mätt upp. TEMA är ett genomsnittligt vibrationstal hämtat direkt från verkligheten uppmätt hos våra kunder. Detta visar maskinens vibrationsnivå då den belastas. Dvs under normala omständigheter! Maskintillverkarnas siffror talar oftast om vibrationen vid tomgångskörning.

Trots att ett vibrationsbekämpningsprogram är ett tålmodigt och systematiskt arbete, kan vi med vår 35-års långa industrierfarenhet kombinerat med expertis inom vibration och maskinteknik garantera en hjälp som ger resultat per omgående! Vi poängterar ofta vikten av arbetarens samspel med arbetsgivaren. Att vilja förändra/förbättra, och inte minst lära känna och förstå skillnaden med att jobba på rätt eller fel sätt.

Kostnaden för en dags mätning är en spottstyver i förhållande till vad företaget tjänar in på sjukskrivningar, trevligare arbetsmiljö och att jobba med rätt verktyg och metoder. Dessutom går det att få försäkringspremien sänkt om företaget kan påvisa att det risk-förebyggande arbete som utförts med projektet givit resultat.

Att vara proaktiv och ”tänka efter före” är vad som gäller!

Företag som insett detta och anlitat oss är bla: AKT, Best-Hall, Boliden, Ekeri/Ekement, Enva Tech, Finn-Marin, Häggblom, Kewatec, LKI-Käldman, Nautor, NTM, Ruukki/SSAB, Tevo Lokomo, Uponor, Valmet Power och Valmet Technologies.

Alla maskintillverkare bör jobba för att tillgodose nuvarande EU-direktiv och minska vibrationspåverkan. Vi sammarbetar gärna med alla. För tillfället främst tillsammans med: Atlas-Copco, Nitto-Kohki och Kuken-tools.

Vi samarbetar även med företag som jobbar med arbetshälsa, tex. SK Protect Oy. Givetvis får vi stöd även från Arbetskyddsverket och de lokala arbetshälsostationerna.

Vad gäller utbildningen så skräddarsyr vi programmet efter önskemål och förkunskaper. Teori blandat med praktik där åhörarna även får en inblick i analyseringen av vibrationsresultat, samt fundera på lämpliga åtgärder för att minska vibrationspåverkan.

Beroende på kundens önskemål/mätningens art erbjuds tjänsten till Industrin och Skolväsendet via Tendek, eller vårt landsomfattande nätverk.

Se en video om Vibrationsskolning:

På Umeå Universitets hemsida hittar ni fakta och råd om vibrationer: 

                                                  

Välkommen med i en mer produktiv och hälsosammare framtid! Kontakta oss för en offert!